Молитвы об исцелении душевных и духовных недугов
Молитва при обуревании души неверием
Согласно церковным преданиям, апостол Фома не поверил в Воскресение Иисуса Христа, но потом, раскаявшись, обошел с проповедью слова Божьего почти весь мир. Именно апостол Фома основал христианские церкви в Палестине, Месопотамии, Пирфии, Индии и Эфиопии.
О, святый апостоле Фомо, молим тя: сохрани и соблюди нас молитвами твоими от искушений диавольских и падений греховных, и испроси нам, рабам Божиим (имена), свыше помощь во время неверия, да не преткнемся о камень соблазна, но неуклонно шествуем спасительным путем заповедей Христовых, дондеже достигнем оных блаженных обителей райских. Ей, апостоле Спасов! Не посрами нас, но буди нам помощник и покровитель во всем житии нашем и помози нам благочестно и богоугодно житие сие временное скончати, христианскую кончину получити и добраго ответа сподобитися на Страшнем суде Христове; да прославим Великолепое имя Отца, и Сына, и Святаго Духа во веки веков. Аминь.
Молитва в отчаянии, обращенная к святителю Иоанну Златоусту, архиепископу Константинопольскому
Святой Иоанн был наделен даром красноречия (его проповеди с одинаковым интересом слушали и христиане, и язычники), поэтому он и получил прозвище Златоуст. Это святому принято молиться тогда, когда человек впадает в отчаяние.
О, святителю великий Иоанне Златоусте! Многая и различная дарования от Господа приял еси и, яко раб благий и верный, вся данныя тебе таланты добре умножил еси: сего ради воистинну вселенский учитель был еси, яко всяк возраст и всяко звание от тебе поучается. Се бо отроком послушания образ явился еси, юным – целомудрия светило, мужем – трудолюбия наставник, старым – незлобия учитель, иноком – воздержания правило, молящимся – вождь от Бога вдохновенный, мудрости ищущим – ума просветитель, витиям доброглаголивым – слова живаго источник неисчерпаемый, благотворящим – милосердия звезда, начальствующим – правления мудраго образ, правды ревнителем – дерзновения вдохновитель, правды ради гонимым – терпения наставник: всем вся был еси, да всяко некия спасеши. Над всеми же сими стяжая еси любовь, яже есть соуз совершенства, и тою, яко силою Божественною, вся дарования во единем лице твоем во едино совокупил еси, и туюжде любовь, разделенная примиряющую, в толковании словес апостольских всем верным проповедал еси. Мы же грешнии, по единому кийждо свое дарование имуще, единения духа в союзе мира не имамы, бываем тщеславни, друг друга раздражающе, друг другу завидяще; сего ради дарования наша разделенная не в мир и спасение, но во вражду и осуждение нам приложишася. Темже к тебе, святителю Божий, припадаем, раздором обуреваеми, и в сокрушении сердца просим: молитвами твоими отжени от сердец наших всяку гордость и зависть, нас разделяющия, да во мнозех удех едино тело церковное невозбранно пребудем, да по словеси твоему молитвенному возлюбим друг друга и единомыслием исповемы Отца и Сына и Святаго Духа, Троицу Единосущную и Нераздельную. Ныне и присно и во веки веков. Аминь.
Молитва в унынии, обращенная к святому Тихону, епископу Воронежскому, чудотворцу Задонскому
Святой Тихон славился тем, что спал на соломе, накрываясь овчинным тулупом, на все насмешки кротко отвечал: «Прощение лучше мщения», всю свою пенсию и приношения почитателей он раздавал бедным. Когда родился император Александр I, святитель предсказал Отечественную войну 1812 года и падение Наполеона. Он обладал даром прозрения и совершения чудес, читал мысли собеседников.
О, всехвальный святителю и угодниче Христов, отче наш Тихоне! Ангельски на земли пожив, ты яко Ангел благий явился еси и в дивнем твоем прославлении. Веруем от всея души и помышления, яко ты, благосердный наш помощниче и молитвенниче, твоими неложными ходатайствы и благодатию, от Господа обильно тебе дарованною, присно способствуеши нашему спасению. Приими убо, ублажаемый угодниче Христов, и в час сей наша недостойная моления: свободи ны твоим заступлением от облегающего нас суесловия и суемудрия, неправоверия и зловерия человеческаго. Потщися, скорый о нас предстателю, благоприятным твоим ходатайством умолити Господа, да пробавит Своя великия и богатыя милости на нас, грешнех и недостойных рабех Своих, да уврачует Своею благодатию неисцельныя язвы и струпы растленных душ и телес наших, да растворит окаменелая сердца наша слезами умиления и сокрушения о премногих согрешениих наших, и да избавит ны от вечных мук и огня геенскаго; всем же верным людем Своим да дарует в нынешнем веце мир и тишину, здравие и спасение и во всем благое поспешение, да тако, тихое и безмолвное житие поживше во всяком благочестии и чистоте, сподобимся со ангелы и со всеми святыми славити и воспевати Всесвятое имя Отца и Сына и Святаго Духа во веки веков. Аминь.
Молитва о даровании покаяния, обращенная к преподобному Ефрему Сирину
С детства этот святой отличался вспыльчивым нравом, был раздражительным и неуступчивым. Он часто ссорился с людьми, совершал необдуманные поступки и даже сомневался в Промысле Божьем. Все переменилось в одночасье. Святого Сирина обвинили в краже овец и бросили в тюрьму. Пребывая в камере и страдая от обиды и страха, святой услышал Божественный голос, призывавший его к покаянию и смирению. Святой был так поражен произошедшим, что решил пересмотреть всю свою жизнь. Вскоре он был оправдан и освобожден. Искренне раскаявшись в прошлых грехах, Сирин удалился в близлежащие горы и сделался отшельником. Этому святому принято молиться, если человека одолевают злоба или гнев.
О угодниче Христов, отче наш Ефреме! Принеси молитву нашу к Милостивому и Всесильному Богу и испроси нам, рабам Божиим (имена), у благости Его вся яже на пользу душам и телесем нашим: веру праву, надежду несумненну, любовь нелицемерну, кротость и незлобие, во искушениях мужество, в злостраданиях терпение, во благочестии преспеяние. Да не во зло обратим дары Всеблагаго Бога. Не забуди, чудотворче святый, и святый храм (дом) сей и приход наш: сохрани и соблюди их молитвами твоими от всякаго зла. Ей, святче Божий, сподоби нас кончину благую улучити и Царствие Небесное унаследити, да прославим дивнаго во святых Своих Бога, Емуже подобает всякая Слава, честь и держава, во веки веков. Аминь.
Молитва от гордыни и самомнения, обращенная к преподобному Алексию, человеку Божию
Родившись в боголюбивой семье, святой Алексий с ранней юности подражал своим родителям: держал строгий пост, много молился, старался помочь ближним, давал приют нищим… В конце концов он решил посвятить свою жизнью служению Господу нашему, но родители святого не хотели, чтобы их сын удалился в монастырь. Они нашли ему невесту и настояли на обручении. В ночь после совершения обряда святой Алексий тайно ушел из дому и отплыл на первом корабле в Месопотамию. Там он провел семнадцать лет и прославился как великий праведник. Страшась известности, святой Алексий опять тайно сел на корабль и волей Божественного провидения вернулся домой. Там он под видом нищего поселился в родительском доме. Тяжелая жизнь, полная лишений, и строгий пост до неузнаваемости изменили святого, и даже родители не смогли его узнать. Так он прожил в родительском доме семнадцать лет, ведя праведную жизнь и смиренно терпя обиды от слуг. Предвидя свою кончину, святой Алексий оставил своим родителям письмо, в котором во всем признался и просил у них прощение за причиненное горе.
О, великий Христов угодниче, святый человече Божий Алексие, душею на Небеси Престолу Господню предстояй, на земли же данною ти свыше благодатию различная совершаяй чудеса! Призри милостивно на предстоящия святей иконе твоей люди, умиленно молящияся и просящия от тебе помощи и заступления. Простри молитвенно ко Господу Богу честнии руце твои и испроси нам от Него оставление согрешений наших вольных и невольных, в недузех страждущим исцеление, напаствуемым заступление, скорбящим утешение, бедствующим скорую помощь, всем же чтущим тя мирную и христианскую живота кончину и добрый ответ на Страшнем суде Христове. Ей, угодниче Божий, не посрами упования нашего, еже на тя по Бозе и Богородице возлагаем, но буди нам помощник и покровитель во спасение, да, твоими молитвами получивше благодать и милость от Господа, прославим человеколюбие Отца и Сына и Святаго Духа, в Троице славимаго и покланяемаго Бога, и твое святое заступление. Ныне и присно и во веки веков. Аминь.
Молитва от сребролюбия, обращенная к преподобномученикам Феодору и Василию Печерским
Согласно церковным преданиям, святой Феодор раздал свое имущество бедным и удалился в монастырь, где и поселился вместе со святым Василием. Много лет он вел праведную жизнь, но потом стал жалеть об утраченных богатствах. Однажды бес принял облик Василия и явился к святому Феодору, указав место, где разбойники зарыли сокровища. Феодор уже хотел было уйти из монастыря, но святой Василий вернулся, и бесовский обман был раскрыт, а святой покаялся. Русская православная церковь вспоминает этих святых 24 августа.
Преподобнии отцы Феодоре и Василие! Воззрите на нас милостивно и к земли приверженных возведите к высоте Небесней. Вы горе на Небеси, мы на земли низу, удалены от вас, не толико местом, елико грехми своими и беззаконии, но к вам прибегаем и взываем: наставите нас ходити путем вашим, вразумите и руководствуйте. Вся ваша святая жизнь бысть зерцалом всякия добродетели. Не престаните, угодницы Божии, о нас вопия ко Господу. Испросите предстательством своим у Всемилостиваго Бога нашего мир Церкви Его, под знамением креста воинствующей, согласие в вере и единомудрие, суемудрия же и расколов истребление, утверждение во благих делех, больным исцеление, печальным утешение, обиженным заступление, бедствующим помощь. Не посрамите нас, к вам с верою притекающих. Вси православнии христиане, вашими чудесы исполненнии и милостями облагодетельствованнии, исповедуют вас быти своих покровителей и заступников. Явите древния милости ваша, и ихже отцем всепомоществовали есте, не отрините и нас, чад их, стопами их к вам шествующих. Предстояще всечестней иконе вашей, яко вам живым сущим, припадаем и молимся: приимите моления наша и вознесите их на жертвенник благоутробия Божия, да приимем вами благодать и благовременную в нуждех наших помощь. Укрепите наше малодушие и утвердите нас в вере, да несомненно уповаем получити вся благая от благосердия Владыки молитвами вашими. О, превеликие угодницы Божии! Всем нам, с верою притекающим к вам, помозите предстательством вашим ко Господу, и всех нас управите в мире и покаянии скончати живот наш и преселитися со упованием в блаженныя недра Авраамова, идеже вы радостно во трудех и подвизех ныне почиваете, прославляя со всеми святыми Бога, в Троице славимаго, Отца и Сына и Святаго Духа. Ныне и присно и во веки веков. Аминь.
Конец ознакомительного фрагмента.